SCRISOAREA UNUI POLITIST

Mesaj la moartea subofiţerului din Timiş: „Nu-mi trebuie un erou. Morţii nu mă duc la şcoală. Morţii nu sunt socri la nuntă!

Un poliţist a transmis marţi, sub anonimat, o scrisoare emoţionantă, drept omagiu adus colegului său din poliţie, subofiţerul Cristian Amariei din Timiş, împuşcat mortal duminică de un infractor dat în urmărire internaţională.

Scrisoarea poliţistului

„Sunt mama lui… Sunt tatal lui… Sunt copilul lui… Sunt colegul lui… Sunt soţia lui… Sunt sora lui…

Sunt fratele lui… Sunt eu, ceea ce rămâne în urmă, după ce el nu mai este. Şi oricum aş fi, în orice ipostază m-aş afla, el, poliţistul, a murit degeaba.
Se face puţină vâlvă la început. Lacrimează câţiva ochi, se fac promisiuni şi gata. Se spun cuvinte mari.
Aud cuvântul EROU. Ce mare cuvânt. Eu nu vreau să jelesc un erou. NU-mi trebuie un erou. Morţii nu-mi spun “Bună dimineaţa!
Morţii nu mă duc la şcoală. Morţii nu sunt socri la nuntă. Morţii nu-şi ţin nepoţii în braţe. Morţii nu fac copii. Morţii nu mă mângâie.
Nu-mi vorbesc. Nu mă alină. Morţii nu aduc sacoşele de la piaţă. Morţii nu-mi ţin spatele în patrulare. Morţii sunt doar morţi. 

Da… Veghează! Spun unii pudraţi şi parfumaţi pe la televizor. Nu. Nu veghează nimic. N-am văzut pe nimeni, eu cu ochii mei, care să se fi întors din moarte.

N-am văzut pe nimeni care să fi aterizat aşa din cer, ca să vegheze. N-am auzit rudele niciunui poliţist mort care să fi spus că al lor i-a vegheat şi că-s bine. Nu e nimeni bine.

Şi totul pleacă din acest sistem putred şi neschimbat de 30 de ani. N-ar vrea ei, cei care-l conduc, să ne vegheze ei, aşa vii şi pe noi, tot vii?

N-ar vrea cei care stau cu fundul lor lat pe fotoliile pufoase, să ne vegheze cu nişte dotări?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *